Specijalistička pedijatrijsko-alergološka ordinacija Zorica Zatežić

U ordinaciji se obavljaju pedijatrijski pregledi kao i alergološki pregledi dece i odraslih. Problem alergija je sve veći. Smatra se da skoro 30 % stanovnika Evrope pa i naše zemlje ima neki alergološki problem. Kako bi se adekvatno tretirale najpre se moraju ispitati jer je izbegavanje alergena-uzročnika ( inhalacionih i nutritivnih ) nekada dovoljno za smanjenje pa i potpuni prestanak tegoba. U našoj ordinaciji se vrši InVIVO testiranje, prick metodom ( kožne probe) ili InVITRO ( iz krvi ) na veliki broj alergena. Rano prepoznavanje dece koja su sklona da razviju alergiju na hranu, a kasnije polensku alergiju i alergijsku astmu dovelo je do toga da je neophodno primeniti individualni pristup u podizanju takve dece. Adekvatno lečenje ovih oboljenje je tzv imunoterapija ili popularne “vakcine za alergiju”. Za sada se u našoj ordinaciji radi sa Torlakovim SLIT vakcinama ( sublingvalna imunoterapija) koje su izuzetno bezopasne i u upotrebi više decenija u svetu i kod nas.Problem ekcema je sve zastupljeniji i on se, na žalost, ne rešava samo pronalaskom dobre kozmetike več kompletnim pristupom u nezi i ishrani.
U ordinaciji se takođe mogu obaviti konsultativni pregledi drugih subspecijalnosti, pulmologa ( dr S.Vučićević ), nefrologa ( dr Lj.Blagojević) i gastroenterologa ( dr J.Nikolić). Jer šta ima bitnije od zdravlja naših mališana a dobri temelji u ranom detinjstvu su pravi put do zdrave budućnosti.

 

Saradnik

Prim. Dr Danka Mirilović (Pedijatar i neonatolog) – Biografija : Pogledajte biografiju

 

Biografija

Rođena u Čačku 1967 godine gde završava osnovno i srednje obrazovanje. Kao Vukovac Gimnazije upisuje Medicinski fakultet 1985.gidine i završava 1991 godine, da bi već 1993. započela specijalizaciju iz pedijatrije koju završava sa najvišom ocenom u Institutu za majku i dete 1997 godine. Nakon povratka u Čačak radi u Dečijem Dispanzeru kao pedijatar da bi se nakon dve godine ponovo našla na užoj specijalizaciji iz Alergologije i kliničke imunologije. Nakon boravka u inostranstvu, polaže ispit iz uže specijalizacije 2002.godine. Po povratku ponovo radi kao pedijatar a rad iz uže specijalizacije na temu “Učestalost OAS kod osoba alergičnih na polen”brani 2012 godine čime zaokružuje užu specijalizaciju.