Pacijenti

Vadjenje krvi

  U toku vađenja krvi iz vene (venepunkcija) tenničar uvodi iglu kroz kožu do vene. Za vađenje krvi koriste se specijalni vakuum sistemi. Količina krvi koja je porebna za analizu teče kroz iglu u specijalne epruvete. Epruvete se zatim prosleđuju u laboratoriju gde se krv analizira onako kako je Vaš lekar zahtevao. Najčešće, tehničar punktira venu na unutrašnjoj strani lakta koja je lako dostupna i stavlja povesku iznad mesta gde će vaditi krv kako bi vena postala vidljivija (površina na unutrašnjoj strani lakta nema puno nervnih završetaka tako da je to mesto izbora; ručni gležanj, šaka i noga su na drugom mestu). Stisnuvši ruku u pesnicu kada se to od vas zatraži činite da vena postane još istaknutija. Procedura vađenja krvi obično traje manje od 3 minuta. Nakon toga od pacijenta se zatraži da pritisne mesto uboda kako bi ubrzao zaustavljanje krvarenja i kako bi sprečio stvaranje hematoma (crni ili plavi pečati na mestu gde je krv vađena).


  Kada igla prolazi kroz kožu možete osetiti blagi bol. Može se pojaviti dodatna nelagodnost kada počne isticanje krvi u epruvetu. Ako vodite dete ili plašljivu osobu objasnite da će osetiti trenutni blagi bol ili nelagodnost. Nemojte reći da neće boleti zato što će tada pacijent imati razloga da ne veruje tehničaru i samoj situaciji zato što oseća ubod.


  MALI SAVETI:


  Ukoliko to Vaš lekar dozvoljava popijte 8 do 10 čaša tečnosti dnevno dan ili dva pre vađenja krvi. To će olakšati postupak vađenja krvi. Takođe, hodanje dok čekate na vađenje krvi ili dok dolazite do laboratorije povećava protok krvi i čini vene ”napumpanim” (možete čak odraditi i neke vežbe za ruke ili šake).


  Stavljajte hidratantnu kremu i do 4 puta dnevno na kožu cele ruke. Tako će sama punkcija biti manje bolna.

  Cirkulacija krvi se povećava kada Vam je toplo i tada je vađenje krvi znatno olakšano. Dok čekate, možete obući kaput ili džemper i pustiti ruku da slobodno pada kako bi se i povećao pritisak krvi u venama.

  Razgovarajte ili se prisetite nečeg prijatnog dok čekate na vađenje krvi kako bi ste smanjili nervozu; možete poneti neku interesantnu knjigu ili muziku kako bi se opustili pre vađenja krvi.

  Ako ste nervozni i osećate vrtoglavicu i nesvesticu recite to tehničaru pre nego što započne vađenje krvi. Vađenje krvi se može izvoditi dok Vi ležite tako da možete da se opustite i osećate bolje. Pritom ćemo sprečiti gubitak svesti i mogućnost da se povredite. Ukoliko u bilo kom trenutku osetite vrtoglavicu ili nesvesticu recite tehničaru ili bilo kome pored vas.

  Nakon vađenja krvi morate izvesno vreme držati ispruženu ruku i pritiskati mesto uboda kako ne bi došlo do pojave hematoma. Ukoliko osećate blagi bol u ruci koristite je što manje možete. Neki testovi se mogu uraditi i iz krvi iz prsta (iz kapilarne krvi). Veoma mali uzorak krvi iz kapilara se može dobiti ubodom prsta, ušne školjke ili kod novorođenčeta iz pete ili nožnog palca. Kompletna krvna slika i manji broj drugih analiza se može uraditi na ovaj način.

  Sakupljanje uzorka urina


   Obaviti jutarnju toaletu ( oprati spoljne genitalije vodom i sapunom ), obrisati se.

   Posto istekne nekoliko mililitara mokrace, bez zaustavljanja mokrenja, zahvatiti srednji mlaz urina.

   Casu nikada ne puniti do vrha.


   Bebu raspoviti (najbolje posle spavanja) i pokusati oprati je.

   Kod dece je preporuka da se donesu 3 uzorka (3 uzastopna dana) zbog ceste kontaminacije i radi sigurnijeg odredjivanja broja bakterija u urinu.

   NAPOMENA:

   SVAKO STAJANJE URINA NA SOBNOJ TEMPERATURI DUZE OD JEDNOG SATA UTICE NA BROJ BAKTERIJA,PA SE DOBIJENI REZULTAT NE MOZE POUZDANO INTERPRETIRATI.ZATO JE UZORAK NEOPHODNO ODMAH PO UZIMANJU DOSTAVITI U LABORATORIJU.

   Sakupljanje uzorka stolice


    Uzorak stolice preneti u čistu posudu za stolicu.

    Paziti da se uzorak ne kontaminira vodom iz toaleta.

    Uzorak stolice ne uzimati tokom i tri dana nakon menstrualnog krvarenja, kao ni ako postoji vidljivo krvarenje iz hemoroida ili krv u urinu jer to može biti razlog za dobijanje lažno pozitivnih rezultata. Takođe, uzorak ne treba uzimati ni u slučaju akutnog proliva.

    Ograničenja u ishrani nisu potrebna jer je test specifičan za ljudski hemoglobin.

    Alkohol i aspirin mogu izazvati gastrointestinalnu iritaciju koja može rezultirati okultnim krvarenjem. Ove supstance ne treba koristiti 48 sati pre testiranja.


    Uzorak stolice preneti u čistu posudu za stolicu.

    Minimalna kolicina potrebna za bakterioloski pregled je 2 grama (uzima se onaj deo stolice koji sadrzi sluz,gnoj, tragove krvi).

    Ne uzimati uzorak iz wc solje!

    NAPOMENA:

    JEDNA NEGATIVNA KOPROKULTURA NIJE DOVOLJNA DA BI SE MOGAO ISKLJUCITI ODREDJENI PATOGEN.ZATO JE PREPORUCLJIVO PREGLEDATI 3 UZORKA U RAZMACIMA OD 1 DANA KOD SUMNJE NA BAKTERIJSKU INFEKCIJU.

     

    Uzimanje genitalnih briseva


     Uzimanje genitalnih briseva žena (na hlamidiju,mikoplazmu hominis i ureaplazmu urealitikum).

     Pacijentkinja ne bi trebalo da ima trgove krvi u sekretu. Pozeljno je briseve ne uzimati u vreme ovulacije, takodje pacijentkinja ne bi trebalo da ima seksualne odnose prethodni dan.

     Doći par dana posle kolposkopije!

     Uzimanje genitalnih briseva muškarci (uretralni bris,bris na hlamidiju,mikoplazmu hominis i ureaplazmu urealitikum).

     Potrebno je da pacijent ne urinira 4 sata pre uzimanja brisa.

      

      

     Patronažna služba


      Patronažna služba Laboratorije Medilab dolazi na Vašu adresu svakog radnog dana od 7-20h , subotom od 7-14, nedeljom ne radimo. Potrebno je zakazati dolazak, poželjno je dan ranije, na telefone 032/227-414 ili 032/341-766 .

                       patronaza1 patronaza2 patronaza3

       

      URIN/BIOHEMIJAURIN/BIOHEMIJA

      URIN/BIOHEMIJA

      HORMONI/TUMOR MARKERIHORMONI/TUMOR MARKERI

      HORMONI/TUMOR MARKERI

      SEROLOGIJASEROLOGIJA

      SEROLOGIJA

      MikrobiologijaMikrobiologija

      MIKROBIOLOGIJA

      Molekularna dijagnostikaMolekularna dijagnostika

      MOLEKULARNA DIJAGNOSTIKA

      PANELI I INHALATORNI ALERGENIPANELI I INHALATORNI ALERGENI

      PANELI I INHALATORNI ALERGENI

      NUTRITIVNI I OSTALI ALERGENINUTRITIVNI I OSTALI ALERGENI

      NUTRITIVNI I OSTALI ALERGENI