Česta pitanja


Nije potrebno zakazivanje dolaska.

Najveći broj biohemijskih nalaza je gotov istog dana.

Za mikrobiološku analizu je potrebno min 24 časa,  a u slučaju da su nađene patogene bakterije i da se radi antibiogram, 48 do 72h.


Imamo dobro organizovanu patronažnu službu. Dolazimo svaki dan (sem nedeljom) prema dogovoru. Potrebno je nazvati i dogovoriti dolazak. Kontakt telefoni su:  032/227-414 i  032/341-766

Opšta je preporuka da se 24 časa pre uzimanja uzoraka ne treba izlagati teškim fizičkim naporima i ne konziumirati alkohol, a da najmanje 12 časova pre uzimanja uzorka ne treba konzumirati ništa od hrane i pića. Dozvoljeno je uzimati samo vodu.

Uzimanje hrane direktno utiče na rezultate analize šećera i masnoća u krvi.


Podatke koje tražimo su naša zakonska obaveza. Pre svega moramo ispravno identifikovati svakog pacijenta po prezimenu, imenu roditelja i njegovom imenu, datumu rođenja (JMBG), adresi, broju telefona. Pol i starost su značajni za tumačenje rezultata zbog različitih referentnih vrednosti kao i podaci o lekovima koje uzimate ili ste uzeli, o alergiji na antibiotike i sl.. Podatak o lekaru koji vas leči je bitan za hitnu komunikaciju u slučaju dobijanja kritičnih vrednosti.

Rezultate možete preuzeti lično, putem e-maila ili faksa. Rezultati se ne saopštavaju telefonom. Prilikom dolaska u laboratoriju recite osobi na prijemu na koji način želite da preuzmete rezultate.

Na dužinu čekanja utiče vreme potrebno za uzimanje podataka od pacijenta. Vreme čekanja je skraćeno uvođenjem prozivnog sistema.

Potrebno je da donesete urin u roku od 1 h od trenutka uzimanja. U međuvremenu, urin mora da stoji na hladnom mestu(frižider) , zato što duže stajanje na sobnoj temperaturi može da utiče na razvoj bakterija i na pouzdanost rezultata.

Opširnije


Obavezno! Osoba koja Vam vadi krv mora imati takvu informaciju kako bi preduzela sve potrebne radnje pre nego što pristupi vađenju krvi, kao i da prati vaše stanje nakon vađenja krvi.

Za pouzdanu dijagnostiku efikasnosti propisane terapije potrebno je da prođe minimum 4-5 dana od poslednjeg dana uzimanja terapije pre nego što se uzme uzorak za mikrobiološko ispitivanje (brisevi, urin…).

Vaginalni I cervikalni brisevi se ne uzimaju za vreme menstrualnog ciklusa zvog mogućeg prisustva sluzi I sekreta jer bi to uticalo na pouzdanost rezultata.

Dabl test se radi od 9-te nedelje do 13-te nedelja + 6 dana trudnoće. Potrebno je sa sobom poneti: poslednji nalaz ultrazvuka I znati tačnu telesnu težinu.

Nije neophodnbo raditi istog dana.

U toku celog dana. Nije vezano za konzumiranje hrane.

Ne postoje tačni podaci o tome, ali se preporučuje da se krv da tek nakon 2-3 dana.

URIN/BIOHEMIJAURIN/BIOHEMIJA

URIN/BIOHEMIJA

HORMONI/TUMOR MARKERIHORMONI/TUMOR MARKERI

HORMONI/TUMOR MARKERI

SEROLOGIJASEROLOGIJA

SEROLOGIJA

MikrobiologijaMikrobiologija

MIKROBIOLOGIJA

Molekularna dijagnostikaMolekularna dijagnostika

MOLEKULARNA DIJAGNOSTIKA

PANELI I INHALATORNI ALERGENIPANELI I INHALATORNI ALERGENI

PANELI I INHALATORNI ALERGENI

NUTRITIVNI I OSTALI ALERGENINUTRITIVNI I OSTALI ALERGENI

NUTRITIVNI I OSTALI ALERGENI